Diş Kanal Tedavisi

Diş Kanal Tedavisi Nedir?

Pulpası hasar görmüş bir dişte, kanal tedavisi dişinizi kaybetmemeniz için en son şanstır. Çünkü kanal tedavisine alternatif bir tedavi yoktur. Dişinizi çekilmekten kurtarmak için uyguladığımız bir tedavidir.

Diş Kanal Tedavisi

Çürük veya travma gibi nedenlerle dişin iç kısmında bulunan sinirinin (pulpa) iyileşemeyecek düzeyde zarar gördüğü ya da öldüğü ( nekroz olduğu ) durumlarda uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Öncelikle uygun bir lokal anestezi ağrısız bir işlem yapılabilmesi için gereklidir. Tamamen uyuşma sağlandıktan sonra dişin içindeki pulpası alınır, Diş köklerinin içindeki kanalların şekillendirilip mikroorganizmalardan arındırılması ve daha sonrasında genişletilmiş kanalların doldurulur. Daha sonra dişin üst kısmına madde kaybına göre hekiminizin uygun gördüğü dolgu, porselen kron inlay gibi restorasyonlar yapılır ve dişin estetik ve fonksiyonel olarak devamlılığı sağlanır.

Kanal Tedavisi Neden Yapılır?

En sık kanal tedavisi endikasyonu olarak karşımıza çıkan durum şiddetli diş ağrsıı şikayetiyle kliniğe gelen hastalardır. Bu şiddetli ağrının sebebi çoğunlukla zamanında tedavi edilmeyen bir çürüğün pulpaya ( Dişin iç kısmındaki damar ve sinirlerden oluşan diş özü adıyla bilinen kısıma ) kadar yaklaşarak mikro organizmaların pulpayı geri dönüşümsüz olarak tahrip etmesidir. Çözüm ise pulpayı temizleyip içinde bulunduğu kanalları sterilize edip ve genişletip özel antiseptik kanal patı ile doldurmaktır.

Kanal tedavisi yalnızca şiddetli ağrısı olan dişlere yapılmaz, bazı durumlarda şiddetli bir darbeyle bazende diş sıkma gıcırdatma sonucu dişin pulpası geri dönüşümsüz olarak zarar görebilir.

Diğer bir durum ise dişin herhangi bir sebeple canlılığını yitirmesi yani nekroz olmasıdır. Yukardaki sayılan durumların hepsinden sonra nekroz gelişebilir. Örneğin şiddetli sinir ağrısı safhasında tedavi edilmeyen diş zamanla nekroz olup ağrısı kesilebilir, bu durumda hasta ağrısının kesilmesi dolayısıyla yine tedaviyi ihmal ederse, bir süre sonra enfeksiyon yeniden alevlendiğinde yüzde şişlik oluşturabilir. Bu patolojik durumların hepsinde de kanal tedavisi uygulanır. Ancak ilk bahsedilen durumlarda tek seansta kanal tedavisini bitirmek mümkün olabilirken diş nekroz olduktan ve enfeksiyon diğer dokularada geçtikten sonra tedavi daha uzun sürebilir.

Özetle herhangi bir şekilde dişin pulpası geri dönüşümsüz olarak etkilendiğinde kanal tedavisi ile diş kökünü tedavi etmek gerekir. Bunun diş çekimi dışında alternatifi yoktur. Kanal tedavisi yapılan dişler sizi köprü ve İmplant gibi tedavilerin maddi yükünden kurtarır. Bakırköy.

Diş Hekimi Web Sitesi Diş Doktoru Kanal Tedavisi