Ortodonti

Ortodonti, baş ve boyun bölgesindeki iskeletsel ve dişsel sorunların önlenmesi, teşhisi ve tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi, çok basit dil ve damak egzersizlerinden porselen tellere, iskeletsel destek sistemlerinden, dişlerin iç taraflarına takılan lingual braketlere kadar pek çok yöntemi içermektedir.

Ortodonti

Ortodontik tedavide kullanılan materyal ve metodlar devamlı gelişse de, tedavi prensipleri değişmemektedir. Erken teşhis, ortodontik bozuklukların önlenmesi ve düzeltilmesi için en önemli basamaktır.

Toplumdaki gelişim ve sosyal ilerlemeyle beraber, erişkin kişilerin de ortodonti ihtiyacı artmıştır. Güzel bir ağız yapısı ile birlikte mutlu gülümsemeler, hem iş hem de sosyal yaşamın en önemli unsurlarından birisini oluşturmaktadır. Günümüzde gittikçe daha fazla sayıda erişkin hasta, ortodontik tedavi talep etmektedir.

Ortodonti

Ortodontik sorunlar, sadece çocukluk çağında oluşmaz. Diş kaybı, dişeti rahatsızlıkları gibi problemlere bağlı olarak ileri yaşlarda da oluşabilir. Bu sorunların tedavisi, sadece estetik sorunu çözmekle kalmaz, dişlerin sağlığını sağlayarak ömrünü de uzatır.Dişeti rahatsızlığı sonucu oluşan aralıklar ortodontik tedavi ile düzeltilebilir. Bu şekilde görüntünün düzelmesinin yanı sıra dişlerin birbirleriyle ilişkisi sağlamlaşarak dişleri taşıyan kemik yapı da kuvvetlenecektir.

Ortodontik malzemeler ve teknikler gelişerek diş renginde braketler, şeffaf damaklıklar ve dişlerin iç yüzeylerine takılan braketler geliştirilmiştir. Bu sayede erişkin hastalar son derece kolay biçimde tedavi olabilmektedir.

Porselen Braketler

Metal braketlere alternatif olarak, porselen, safir ya da kompozit braketler üretilmektedir. Bu braketler diş renginde ya da şeffaftır ve çok yakından bakılmadıkça fark edilmezler. Ayrıca, kullanılan teller beyaz renkli materyallerle kaplanabilir, bu sayede hemen hemen hiç fark edilmeden ortodontik tedavi görebilirsiniz.

Invisalign

Bu yöntemde, dişlerdeki çapraşıklıkları gidermek amacıyla bilgisayar ortamında planlanarak seri halde şeffaf plaklar üretilir. Bu şeffaf plaklar belli aralıklar ile değiştirilerek dişlerde düzelme sağlanır. Bu yöntemin avantajı, istendiği özel durumlarda hasta tarafından çıkartılabilmesi ve şeffaf olması nedeniyle hastayı rahatsız etmemesidir. Ortodontik tedavi devam ederken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, dişlerin temizliğidir. Diş telleri; doğru fırçalama tekniği, ara yüz fırçaları ve diş ipleri kullanıldığı sürece, temizlik için engel oluşturmazlar. Ortodontik tedavinin ilerlemesiyle beraber, dişler düzelmeye, ortodontik amaçla diş çekimi yapıldıysa çekim boşlukları kapanmaya başlayacaktır. Bu aşamadan sonra gittikçe düzelen dişleriniz, sizi çok daha güzel ve sağlıklı bir görüntüye kavuşturacaktır.